Az energetikai tanúsítás segít, ha hőszivattyút tervezünk

Miben segíthet egy energia tanúsítás? Merült fel a kérdés nemrégiben egy baráti beszélgetésen. Hónapról hónapra összeülünk a régi egyetemi barátaimmal, hogy megbeszéljük az élet nagy dolgait, nem mellesleg ilyenkor egy jót bulizunk is. Jó néha közösségben lenni, találkozni és bár mindenkinek megvan a maga élete, a maga rutinjai, azért jó érzés, hogy nem veszítettük el egymást. Szóval a legutóbbi ilyen találkozáskor merült fel a kérdés, hogy miben segíthet egy energia tanúsítás?

Persze azt már mindnyájan tudjuk, hogy szükséges akkor, ha el szeretnénk adni az ingatlanunkat, ezt törvény írja elő. Az eladónak rendelkeznie kell ezzel a tanúsítvánnyal. De azt nem sokan tudják, hogy mit is takar ez a tanúsítvány. Voltaképp azt vizsgálja meg, hogy az adott ingatlan mennyire energiahatékony. Milyen a fűtési rendszere, milyen az állapota, a szigetelése, voltaképp hogy mennyi energiát fogyaszt. Egyáltalán, milyen energiát fogyaszt. Hisz egy napelemes, napkollektoros, hőszivattyús rendszer nyilván sokkal energiahatékonyabb, mint egy gáztüzelésű vagy akár vegyes, szilárd tüzelőanyagot használó ingatlan. Ugyanígy számít az is, hogy miből épült az a ház vagy lakás, és hogy le van-e szigetelve. Ha igen, akkor mivel és milyen vastag maga a szigetelés. Az is nagyon sokat számít, hogy milyen minőségűek, állapotúak a nyílászárók. Persze nagyjából mindenki tisztában van ezekkel, hisz ha kiszökik a meleg a házból, akkor általában fel tudjuk mérni, hogy mi az oka, de ennek van egy hivatalos skálája is.

Az energetikai tanúsítvány megléte tehát fontos, amikor szeretnénk eladni az ingatlant, de más esetekben sem árt, ha van. Ilyen eset például az, ha hőszivattyút szeretnénk telepíteni. A hőszivattyúk pár éve robbantak csak be a köztudatba, de azóta nagyon nagy népszerűségre tettek szert. Ennek persze rengeteg oka van.

Miben segíthet egy energia tanúsítás?

A hőszivattyúval lehet fűteni, hűteni, melegvizet előállítani. Mindezt pedig környezetbarát módon, úgy, hogy az nem terheli a bolygót, ez az igazi tiszta, zöld energia. A hőszivattyúk a környezetből nyerik a hőt, a forrás pedig lehet a víz, a levegő vagy a geotermikus energia. Hazánkban a hőszivattyúk mintegy 90 százaléka levegő-víz típusú, ami azt jelenti, hogy a levegőből nyerik a hőt. Azért ez a leggyakoribb, mert könnyű telepíteni, nem kell átalakítani a fűtési rendszert, a meglévő radiátoros vagy padlófűtésre is rá lehet kötni. Ezen kívül pedig egy nap alatt telepíthető, nem szükségesek hozzá engedélyek, vagy adott esetben fúrási engedély, mint például a geotermikus energia esetében. A hőszivattyút tartják a jövő fűtési rendszerének, ami nem csoda, hisz 4-5-ször hatékonyabb, kevesebb energiát fogyaszt, mint a hagyományos rendszerek. Ráadásul itt nem kell gondoskodni a tüzelőanyagról, mint például a szilárd tüzelés esetében.

Miben segíthet egy energia tanúsítás? A szakemberek így látják, hogy mennyi energiára van szüksége az adott háztartásnak, így tehát a hőszivattyús rendszerek kiépítésénél ez az egyik alapkérdés. Ebből pedig meg tudják állapítani, hogy milyen teljesítményű hőszivattyúra lenne szükség. Persze vannak olyan esetek, amikor javasolják, hogy előbb szigeteljük le a házat, vagy cseréltessük ki a nyílászárókat, ezeket a tanácsokat érdemes megfogadni. Mint ahogy érdemes megtervezni is a rendszert. Különösen új házak esetén érdemes alaposan átgondolni a dolgokat, így például olyan rendszert kiépíteni, ami hűtésre is alkalmas.

A hőszivattyús rendszer ugyanis, ha megfordítjuk a működési láncot, akkor bizony hűtésre is képes. Kellemes pincehideget tud biztosítani, ehhez azonban olyan panelek szükségesek, melyek alkalmasak a hűtésre. A létező radiátorok nem képesek ilyesmire. De nem csak az újépítésű ingatlanok esetében lehet jó választás a hőszivattyús rendszer, hisz a meglévőkre is rövid idő alatt feltelepíthető. Ráadásul ha mindez kiegészül egy napelemes rendszerrel, akkor voltaképp ingyen állítjuk elő azt az energiát, amivel biztosítjuk a hőszivattyú számára szükséges energiát. Ez az igazi zöld beruházás.

Aki hőszivattyús rendszer beszerzésén töri a fejét, érdemes elkészíttetnie az energetikai tanúsítványt és érdemes olyan profi szakembereket felkeresnie, mint a Klímaglobál Kft.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.