Napelem rendszer kialakítása az első zöld szórakozóhelyen

Van egy barátom, aki Budapest egyik közepesen híres szórakozóhelyén üzletvezető már hosszú évek óta. Imádja a szakmáját, és ha valaki, akkor ő valóban jól is csinálja és ért is a feladatához. Az egyetlen problémája, ami a hellyel van, az hogy minden egyes döntésnél meg van kötve a keze, hiszen a tulaj irányít és ő csak egy báb a kezében. Sokszor akad jó ötlete, de a vezetőség általában pénzhiány miatt ezeket elveti. Mindeközben pedig tudjuk, hogy olyan nyereséges ez az üzlet, hogy értetlenül állunk a dolog előtt, miszerint nincs pénz olyan jellegű fejlesztésekre, melyek például környezetbaráttá teszik a helyet. A vezetőség meg már lassan azt sem tudja, hogy hova fektesse be a befolyt jövedelmeket.

A kedves barátom tavaly például egy olyan ötlettel állt elő, hogy át kéne alakítani passzívvá az egész helyet, hiszen az épület felépítése megengedné, és mivel hosszú távra tervezik a szórakozóhely üzemeltetését, nem csak környezetvédelmi, de pénzügyi vonalon is kedvezőbb feltételekkel tudna működni a hely. Sajnos a tulajok ebből csak annyit fogtak fel, hogy az átalakítás iszonyú költségekkel jár, és hogy megint az a hippi üzletvezető akar kedvezni a jópofasággal az elvont vendégeknek. Pedig távolról sem erről van szó, de sajnos vannak azok a fajta emberek, akiket nem lehet meggyőzni észérvekkel, csak vaskos húszezres kötegekkel.

Ezután a beszélgetés után határozta el az ismerősöm, hogy még néhány évet hajlandó lehúzni ennél a cégnél, aztán amikor már megvan a  kellőtapasztalata, és sikerül befektetőket találnia, vagy esetleg sikerül egy olyan alapot összegyűjtenie, amely már elegendő lesz ahhoz, hogy saját üzletet alapítson, kapva-kap a lehetőségen és megvalósítja végre a saját álmait és nem az amúgy is tehetős emberek zsebét tömi tovább pénzzel. Az eredeti terve szerint szeretné kialakítani Budapest első olyan szórakozóhelyét, amely teljes mértékben környezetbarát és energiatakarékos. Minden elektronikai berendezés energiaforrását napelem rendszerek adnák, sőt, amennyiben lehetséges még a meleg víz ellátást is napelemes rendszerekkel biztosítanák. Van egy közös ismerősünk, aki környezetvédelmi mérnöknek tanult, és elvileg a szakmájában is dolgozik, vele folytat tárgyalásokat, hogy ezt milyen módon, milyen költségekkel lehetne kivitelezni. A napelem rendszerek beszerzésére és telepítésére már ajánlott is partnert az emberünk, illetve mutatott tőlük már olyan referenciákat, ami bőven meggyőzte a lelkes vállalkozójelöltet.

További ötletek közt szerepel még az, hogy csak természetes, újrahasznosított anyagokból készült berendezési tárgyak lesznek a helyen, melyre szintén van már egy-két formatervező és mérnök ismerős, akik szükség esetén szívesen segítenek az öteltelésektől egészen a megvalósításig. A probléma egyelőre csak annyi, hogy nagyon fű alatt kell ezeket szervezni, mert ha a tulajok fülébe eljut ez a kis merénylet, kis szövetkezés, akkor akár még keresztbe is húzhatják a barátunk számítását. Mondjuk, én a helyében nem félnék ettől, mert nincsenek olyan emberek a köreinkben, akik viszont a tulajdonosok köreiben megtalálhatóak. Illetve ezt egy természetes törekvésnek kell felfogni, hogy bár jelenleg az ő alkalmazottjuk, de szépen, lassan el kíván indulni az önállósodás útján.

Minden esetre sajnos az még sokára lesz, mire mi ebben a természetesen kialakított, környezetbarát szórakozóhelyen múlathatjuk az időt, de mindig azzal bíztatom a barátomat, hogy már annyival is előrébb van a helyzetben, hogy egyáltalán kitalálta magának ezt a jövőképet, és elkezdett tapogatózni a vaksötétben, hogy mi merre, meddig, hány méter. Vannak, akik csak elképzelik maguknak ezt az álomvilágot, de túl lusták, vagy túlságosan kishitűek ahhoz, hogy valamit is tegyenek azért, hogy az általuk megálmodott jövő ne csak a fejükben, hanem a valóságban is létezhessen.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.