A lakásbiztosítás fogalmának tisztázása egy klubban

Én amolyan régi vágású ember vagyok, szeretek klubokba tartozni, mint az öregek, valahogy ez a modern, gyors világ azt váltotta ki belőlem, hogy sokkal jobban keresem az élő beszélgetéseket, társaságot, mint a telefonon és egyéb felületen történő érintkezést. Van is több olyan közösség, ahova rendszeresen járok. Olyanok ezek, mintha több családja lenne az embernek, mindenféle típusú ember valamilyen oknál fogva összejön megbeszélni a velük történt dolgokat, és akarva-akaratlanul is barátságok fognak szövődni, és végül azon kapod magad, hogy olyanok, mintha a családod lennének. Az egyik ilyen klubba akkor kerültem be, amikor le akartam szokni a dohányzásról. Ez sikerült is idővel, egy ilyen közösség segítségével, ám miután elértük a célunkat, megmaradt a jó viszony és rendszeresen összejárunk azóta.

Amikor valakinek valamilyen problémája adódik, vagy nehézsége, akkor a heti találkozó alkalmával az illető elmeséli azt a többieknek, akik pedig próbálnak valamilyen új szemléletmód révén segítséget nyújtani, esetleg pedig felajánlják a saját tapasztalatukat és gyakorlatukat a megoldáshoz.

Én múlt héten egy kérdést tettem fel nekik, hogy tisztázódjon számomra a lakásbiztosítás fogalma. Azt vettem észre, hogy egyre több ember köt ilyesmit, én magam viszont sosem ástam bele a témába, ezért is fordultam a többiekhez, hogy segítsenek ennek a ködnek az eloszlatásában.

Elmondásuk alapján a lakásbiztosítás fogalma azt takarja, hogy havonta fizetsz egy általad és a biztosító által közösen meghatározott összeget, amely arra biztosít téged, hogy a szerződésedben feltüntetett gondok esetén a biztosító kártérítést fog fizetni neked.

És akkor jött a következő kérdésem, hogy de milyen károk esetén lehet ilyen biztosítást kötni?

Elég sokrétű ez a terület, a főbb szempontok az alábbiak:

A biztosítás kiterjedhet magára az ingatlanra, annak melléképületére (pl. különálló garázs), az ingatlanon belül lévő értéktárgyakra, akár kültéri bútorokra, sőt, háziállatra is!

Olyan károk esetén lehet számítani a biztosítóra, mint a csőtörés, kívülről történő beázás, nyitva felejtett nyílászáron keresztül történő beázás, vandalizmus miatt keletkezett sérülések. Ezek persze nem az összes lehetséges kárt jelentik, hanem lehetőség van kiválasztani, hogy pontosan milyen károkra legyen érvényes a biztosítás, szóval személyre szabható a dolog. Egy folyómentén lévő ház esetében a lakásbiztosítás fogalma sok dologban eltérő lehet egy belvárosi garzonlakáshoz képest.

Olyan speciális esetről is lehet szó, mint a betörések, és az olyan típusú lopás, mint a besurranás, vagy a jóhiszeműséggel kapcsolatos beengedések. Ez egy idős házaspár esetében egy eléggé releváns dolog lehet, sajnos nem egy példát hallani néha a hírekben, hogy bizonyos emberek szerelőknek, vagy akár rendőrnek adták ki magukat, és átvertek időseket, akik hittek nekik, beengedték őket az otthonukba, akik ezt kihasználva ellopták azt, amit csak tudtak. A szüleimnek ezt biztosan el fogom mondani, sajnos ők már nagyon öregek, és nem mindig tudnak kellő körültekintéssel döntést hozni, ezért potenciális veszélyt jelent számukra egy olyan ember, aki nagy meggyőzőerővel bír. Simán rájuk szoktak tukmálni felesleges dolgokat a bevásárlóközpontokban.

lakásbiztosítás fogalma

Még kérdezgettem a többieket, hogy a lakásbiztosítás fogalma lefedi-e azt, hogy ha villámcsapás van a közelben, és hiába jól védett az elektromos hálózat, és korszerű, mégis keletkezik kár? És szerencsére erre is érvényes a biztosítás, tehát a fogalom tartalmazza az erre irányuló kárók térítését is.

Már csak egy kérdésem maradt, hogy mégis honnan tudott mindenki ezekről a dolgokról? És akkor megmutatták nekem ezt a weboldalt, ahol a társaság nagy része kötött eddig lakásbiztosítást.

Amikor aznap hazaértem, fel is mentem újra erre az oldalra, és hosszasabb tanulmányozás után úgy döntöttem, hogy én is lakásbiztosítást fogok kötni. Ennek érdekében pedig holnap fel is veszem velük a kapcsolatot, és meglátjuk mi lesz az egészből!

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.