Az egyetem nem csak a tanulásról szólt

Az egyetemi éveim nem csak a tanulásról, de a sok bulizásról is szóltak. Ezzel szerintem nem is volt baj, hiszen mikor éljen az ember ilyen életet, ha nem fiatalon? Perszer azért arra vigyáznom kellett, hogy tartsak valami egyensúlyt az egyetemi tanulmányok és a szórakozás között. Az egyik évfolyamtársamnak, Péternek, ez annyira nem sikerült, emiatt neki egy évvel tovább is tartott lediplomáznia, mint nekem. Jó szívvel emlékszem vissza erre az időszakra. Ismertük a város összes jó szórakozóhelyét és tudtok, hogy hol kaphatóak a legolcsóbban az italok, ami egyetemistaként még számított nekünk.

Péterre mindig jellemző volt, hogy az ilyen alkalmakkor kicsit magabiztosabban beszélt a terveiről. Ilyenkor mindig felhozta a jövőbeli vállalkozását, amit sikerre fog vinni. Bevallom, én akkor nem vettem őt túl komolyan, tekintve, hogy azért volt benne némi alkohol. Múlthéten viszont találkoztam vele egy szórakozóhelyen, hogy felidézzük a régi idők hangulatát. Itt mondta el, hogy a régi álma megvalósult és egy sikeres vállalkozás tulajdonosa lett mostanra.

Részletesen beszámolt nekem a sikerre vezetőútról, ahol érintette a székhely fogalmának a fontosságát is. Ő mutatta meg nekem az előbbi linket, ami egy olyan szolgáltató weboldalára vezet, melynek a profilja az, hogy székhelyet biztosít a vállalkozások számára.

Számos előnyt szerezhet egy vállalat azáltal, hogy rájuk bízza a székhellyel kapcsolatos ügyintézéseket. Ez főleg egy olyan fiatal vállalkozó esetén jelentett hatalmas előrelépést, mint Péter, akinek nincs túl sok tapasztalata a székhelyekkel kapcsolatos teendőkben és a különböző jogi tevékenységekben. A különböző hatóságok és cégbíróságok sajnos könnyen tudnak szabálytalanságokat és hibákat találni, melyek gyakran a cégek székhelyével kapcsolatosak. Ezzel a szolgáltatóval ezeket könnyedén elkerülhetjük, azonban, ha mégis valamiféle hatósági intézkedés történne, azt ők képesek a törvényeknek megfelelő módon kezelni. Ezt elsősorban a hatalmas tapasztalatuknak és a kiváló ügyvédi kapcsolatuknak köszönhetik.

Már a weboldalukon is rendkívül hasznos információkat találhat valaki, aki az új vállalkozása számára szeretne székhelyet biztosítani. Azt megjegyezném, hogy itt a már meglévő vállalkozások számára is van lehetőség székhelyet váltani.

A szolgáltató internetes felületén teljes részletességgel körülírják azt, hogy mit is jelent a székhely fogalma. Ez nem is annyira egyértelmű, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.

Mire is van szüksége egy cégnek? Székhelyre, telephelyre vagy fióktelepre? A székhely és a központi ügyintézés helye ugyanaz? Ez nem is olyan egyértelmű, igaz? Ez a kiváló szolgáltató azonban mindenre választ fog nekünk adni.

Kezdjük a székhellyel, mert arra minden vállalkozásnak szüksége van. Ez egy bejegyzett irodának felel meg, ami azt is jelenti, hogy ide érkeznek meg a hivatalos levelek is. Biztosítani kell azt, hogy itt minden, a hivatalos szervek által feladott, levelet fogadni és tárolni lehessen. Sok esetben a cég mindennapi működése is itt történik, azonban elképzelhető, hogy ez máshol zajlik. Ezt hívjuk a központi ügyintézés helyének. A gyakorlatban tehát megtehetjük, hogy a szolgáltató biztosítja a székhelyet, de a cégünk máshol működik.

A telephelyeken történik a cég főtevékenységeinek az egyike, ami a székhelyén nem lenne lehetséges. Tipikusan ilyen lehet például egy raktár, ami a központi irodától egy eltérő épületben helyezkedik el. Abban az esetben, ha a székhely és a telephely nem ugyan azon a településen találhatóak, akkor fióktelepről kell beszélni és nem telephelyről.

Egy biztos: amennyiben, ha erre a kiváló csapatra bízzuk a székhelyünkkel kapcsolatos teendőket, akkor sok problémától megszabadulhatunk és nyugodtan koncentrálhatunk a vállalkozásunkra.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.