Téli bulizás a gázpalack lángja körül

Kedvenc klubunkba a nyáron legalább hetente egyszer el szoktunk járni bulizni. Ez a hely leginkább azzal lopta be magát a szívünkbe, hogy a várostól távolabb található, Buda erdősebb részein a hegységben, így közel-távol egyetlen szomszéd sincs, aki a hangos zene miatt egyetlen rossz szót is szólna. Pont emiatt a nyári éjszakákon a hatalmas teraszra szoktunk kimenni, ami körbe van rakva hangfalakkal, és rendszeresen az év legjobb táncolós bulijait tartjuk meg.

Az egyetlen probléma, hogy pont a terasz nagy szerepe miatt, télen teljesen kiesik a figyelmünk középpontjából ez a hely. A belső helyiség ilyenkor ugyanis zsúfolt szokott lenni, és egy cigit elszívni is csak akkor lehet, ha melegen felöltözünk. Idén azonban úgy hallottuk, hogy beszereztek több, Pb gázpalackkal működő kültéri melegítőt, és felszereltek egy fóliasátrat is, aminek hála ismét élvezhető lett a hely.

Úgy döntöttük, mi is meglátogatjuk, és szerencsére ez jó választásnak is bizonyult. A kültéri gázpalackos melegítőket, mint kiderült, már korábbról is ismertem, de eddig leginkább korcsolyapályák mellett találkoztam vele, ahol a Pb gáz feladata a cipőjüket átvevő emberek melegen tartása volt. Itt most egy kisebb alapterületen volt elhelyezve öt melegítő is, az újonnan felállított fóliasátorban, így azért elég jó meleget tudtak csinálni ahhoz, hogy akár egy pulcsiba is ki lehessen jönni.

Néhány törzsvendég odajött hozzánk, és megjegyezték, hogy ritkán látnak minket ilyen hidegben, mi pedig mondtuk, hogy most is csak a Pb palackok miatt mertünk idemerészkedni. A sztorizásból, ami ezt követte, kiderült, hogy nekik pont nagy szerepük volt ennek a rendszernek a létrehozásában, mivel ők mondták az ötletet a hely tulajdonosának. Sőt, még a helyet is ők találták meg, ahol a legegyszerűbben, házhozszállítással együtt lehet Pb gázt rendelni.

Nekik ez nem okozott nehézséget, mivel a szüleiknél, a vidéki lakásukban még mindig több helyen is használnak Pb gázpalackot. Főzni szinte minden család annak a segítségével főz, de a legtöbb helyen kiegészítésként még meg lehet találni a mobil fűtőberendezéseket is, amikbe ilyen palackot kell behelyezni. Így aztán számukra egyértelmű volt a megoldás, hogy itt is lehetne ilyet szerezni a meleg biztosítására.

pb gázAz ötleten túl nekik azért a használatával is van némi tapasztalatuk. Ők nyújtottak segítséget a beüzemelésben is, egészen onnantól kezdve, hogy megérkezett minden megrendelt áru és le kellett csavarni a védősapkát a gázpalackokról. Utána a záró elem lecsavarása a nyomáscsökkentő felerősítése és a cső bekötése, ami a kültéri melegítőhöz szállította a Pb gázt már olyan feladatok voltak, amik azért tapasztalat nélkül kicsit lassabban mentek volna, már csak azért is, mert az ember egy ilyen gyúlékony gázzal dolgozva valószínűleg már csak óvatosságból nagyon lassan csinálna mindent.

Persze, pont az ilyen aggódás elkerülésére van a Pb gáznak az a jellegzetes szaga, amiről pillanatok alatt észre lehet venni, ha valahol szivárgás lépett fel – azt ugyanis mesterségesen keverik hozzá, hogy mindenkinek feltűnjön, ha valami probléma van.

Pár dolog volt, amit még elmondtak a biztonsággal kapcsolatban az igazgatónak. Ilyen volt például az, hogy mindig úgy állítsa le a fűtőtesteket, hogy először a palack szelepét zárja el, és megvárja, amíg a Pb gáz kiürül a rendszerből, e nélkül ugyanis a nem elégő gázmaradék továbbra is feszélyforrást fog majd jelenteni. A másik fontos dolog, hogy mivel a Pb gáz nehezebb a levegőnél, ezért két esemény közt sose tárolja semmilyen pincehelyiségbe: gázszivárgás esetén ugyanis ott nagyon könnyen fel tud gyűlni a kiszökő anyag, és ilyenkor nem csak nyílt láng, de egy egyszerű elektromos berendezés által kiváltott szikra is belobbanthatja.

Nagyon örültünk neki, hogy volt néhány ilyen jól tájékozódott ember a klubban, mivel úgy vettük észre, hogy tényleg nagyon sokan tértek vissza a hidegebb hónapokban a szórakozóhelyre. Későbbi rendezvényeken már a forraltborozás is megjelent, hogyha a Pb gázpalackok már amúgy is megvoltak hozzá, így teljesen egyedi hangulatot sikerült biztosítani. A tavasz elejére már egészen úgy voltunk vele, hogy talán a téli szezont már jobban is fogjuk várni.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.